Urheilufysioterapia – Suorituskyvyn ja urheiluvammojen kuntoutuksen ammattilaiset Helsingissä

Urheilufysioterapia on fysioterapian erikoisala, jossa pääpaino on urheilijoiden ja aktiiviliikkujien tuki- ja liikuntaelin vammojen ennaltaehkäisy ja kuntoutus. Urheilufysioterapeutti tuntee eri lajien vaatimukset ja harjoittelun erityispiirteet, jotka ovat tärkeää ottaa huomioon kuntoutusta tai ennaltaehkäisyä suunniteltaessa. Urheilussa kehon kuormitus eri rakenteille on moninkertaista arkiliikuntaan nähden, ja kuormituksen toistuva luonne voi altistaa urheilijan akuutti- ja rasitusvammoille.

Urheilufysioterapeutti toimii yhdessä urheilijan kanssa tähtäimenä saada urheilijalle mahdollisimman paljon terveitä harjoittelupäiviä ja optimoimaan urheilijan toimintakyvyn. Urheilufysioterapeutti toimii tarvittaessa urheilijan valmentajan kanssa tiiviissä yhteistyössä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Urheilijan loukkaantuessa urheilufysioterapian tehtävä on saada urheilija takaisin täysipäiväiseen kilpailemiseen mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti pyrkien samalla välttämään urheilijan fyysisten ominaisuuksien kärsimisen. Kudosten paranemisprosessien optimointi, uudelleen vammautumisen riskin minimointi, suorituskyvyn vahvistaminen/ylläpitäminen kuntoutuksen aikana, sekä yhteistyö valmentajan kanssa ovat avainroolissa urheilijan laadukkaan kuntoutuksessa.

Sopiiko urheilufysioterapia minulle?

Urheilufysioterapia sopii kaikille, jotka haluavat ennaltaehkäistä urheilusta ja liikunnasta johtuvia akuutteja ja rasitusvammoja tai kärsivät jo nyt urheilussa syntyneistä vammoista. Urheilufysioterapian hyödyntäminen on erityisen tärkeää ammattiurheilijoille sekä aktiivisesti ja tavoitteellisesti urheileville henkilöille, mutta kaikki iästä ja taustasta riippumatta ovat tervetulleita vastaanotolle. Urheilufysioterapeutin arvio oman kehon kapasiteetista lajin harjoittelun vaatimuksille on urheilun aloittamista suunnitteleville hyvä keino välttää liiallinen kuormitus liian nopeasti.

Tyypillinen asiakas, joka hakeutuu urheilufysioterapeutin vastaanotolle:

  • Aktiivisesti liikkuva henkilö, joka haluaa optimoida oman suorituskykynsä ja välttää rasitusvammojen ilmaantumista pystyäkseen jatkamaan omaa lajiaan täydellä teholla.
  • Urheiluperäisistä rasitusvammoista kärsivä henkilö. Rasitusvamma voi olla toistuva kiputila tai ensimmäistä kertaa ilmaantuva vaiva.
  • Akuutista vammasta kuntoutuva henkilö, joka tarvitsee tuekseen ammattilaisen, joka ymmärtää lajin vaatimukset kuntoutuksen suunnittelussa ja urheiluun paluussa
  • Leikkausten jälkitilat ja kuntoutus

Rasitus- ja urheiluvammojen kuntoutus

Paljon liikkuvat ja urheilevat ihmiset ovat alttiita erilaisille rasitus- ja urheiluvammoille. Etenkin huipulle tähtäävät ja tavoitteelliset liikkujat usein laittavat kehonsa äärirajoille tavoitellessaan omaa ennätystään tai huippusuoritusta lajissaan. Tällöin erilaiset vammat ovat harmillisen yleisiä. Loukkaantunut urheilija tai liikkuja on usein hyvin innokas palaamaan lajinsa tai harrastuksensa pariin nopeasti ja silloin riskinä on vamman uusiutuminen tai pahimmassa tapauksessa vamma kierre. Tiettyjä fysiologisia paranemisprosesseja ei pysty nopeuttamaan ja tällöin ammattilaisen ohjeistus ja kuntoutussuunnitelma on usein oleellinen.

Suurin osa rasitusperäisistä vammoista johtuu liiallisesta tai liian yksipuolisesta kuormituksesta suhteessa kudoksen kantokykyyn. Lihakset, jänteet ja luut vaativat harjoituksen jälkeen lepoa adaptoituakseen harjoitteesta. Jos seuraava harjoitus tulee aina liian aikaisin ei kudos ehdi palautua ja seurauksena on rasitusvamma. Tämä on kuitenkin hieman yksinkertaistettu selitys ja myös moni muu asia, kuten ravinto, uni ja muut stressiä aiheuttavat tekijät ovat osatekijöitä. Tämän vuoksi meillä kuntoutuksessa otetaan aina huomioon kokonaisuus ja yksilö.

Meillä kuntoutuksen aikana on tärkeää saada urheilija heti liikkeelle. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kuntoutuksen kanssa otettaisiin riskejä vaan sitä, että käytössä oleva aika käytetään hyödyksi parantamalla myös muita ominaisuuksia ja mahdollisia heikkouksia itse vamman kuntouttamisen ohella, jos tämä on mahdollista. Hyvin tehdyn kuntoutuksen jälkeen urheilija voi palata jopa vahvempana ja parempana takaisin lajinsa pariin.

Kuntoutussuunnitelmaa tehdessä on tärkeää, että kaikki kuntoutukseen osallistuvat tahot myös urheilijan lisäksi ovat hoidon kanssa samalla sivulla. Pyrimme aina keskustelemaan aktiivisesti lajivalmentajan, lääkärin ja muun hoitoon liittyvän henkilöstön kanssa urheilijan etua aina ajatellen.

Kuntoutukseen kuuluu luonnollisesti myös leikkauksien jälkitilojen kuntoutus. Olemme toimineet alalla jo vuosia ja nyt uusien tilojen ja välineiden avulla pystymme hoitamaan kuntoutuksen alusta loppuun samassa toimipisteessä.

Tyypillisiä rasitus- ja urheiluvammoja, joita hoidamme:

  • Jänteiden ongelmat, kuten tendiniitit, tendinoosit tai jänteen ruptuurat
  • Nivelsidevammat, kuten etu- ja takaristiside, polven sivusiteet, nilkan nivelsiteiden vauriot tai labrum, eli rustorengas vauriot
  • Lihaskudoksen repeämät
  • Limapussin tulehdukset eli bursiitit

Urheilufysioterapeuttimme palvelevat Punavuoressa ja Kampissa!

Urheilufysioterapiaan voit varata ajan Punavuoren sekä Kampin toimipisteelle. Punavuoresta löydät osaamista laajasti eri lajien urheilijoiden ja aktiiviliikkujien tueksi.

 

Heiniltä löytyy kokemusta etenkin yleisurheilun fysiikkavalmennuksesta ja fysioterapiasta, mutta kokemusta on karttunut useasta muusta lajista, kuten mm. tenniksesta, golfista ja ratsastuksesta.

Heikin vahvuudet löytyvät etenkin kamppailulajien parista, kuten brasilialainen jujutsu ja lukkopaini. Lisäksi voimaharjoittelun ja urheilufysioterapian yhdistäminen on Heikille tuttua!

Joonaksella on taustaa etenkin jääkiekon ja koripallon puolelta. Tällä hetkellä Joonas työskentelee Helsingin IFK:ssa juniorijääkiekkoilijoiden kanssa.

Patrikin vahvuuksiin löytyy urheilulajien fysioterapia, jossa erityisesti yläraajan- hartiarenkaan- ja olkapääongelmat ovat yleisiä. Lisäksi Patrikilta löytyy osaamista neurologisen kuntoutuksen parista.

Urheilufysioterapeutit Anna ja Marjut ovat erikoistuneet muodostelmaluistelun kanssa työskentelyyn. Molemmat toimivatkin Finettesin, Team Fintasticin sekä Helsinki Rockettesin fysioterapeutteina!

Varaa aikasi jo tänään jos tarvitset ammattimaisen urheilufysioterapeutin apua!

Suosittelemme varaamaan ensimmäisen käynnin pituudeksi vähintään 60min hoitoajan, jotta aikaa on riittävästi tilanteen kartoitukseen.

Urheilufysioterapiaan voit varata ajan Punavuoren sekä Kampin toimipisteelle. Punavuoresta löydät osaamista laajasti eri lajien urheilijoiden ja aktiiviliikkujien tueksi.

fysioterapeutit

Katjaana Kanninen
Katjaana Kanninen Fysioterapeutti (opiskelija) Punavuori
Tutustutaan!
Mikko Petäjäniemi
Mikko Petäjäniemi Fysioterapeutti Punavuori, Töölö
Tutustutaan!
Iitu Salakka
Iitu Salakka Fysioterapeutti Punavuori
Tutustutaan!
Ismo Palmamäki
Ismo Palmamäki OMT-Fysioterapeutti, Urheilufysioterapia Punavuori
Tutustutaan!
Heini Sistonen
Heini Sistonen Fysioterapeutti Punavuori
Tutustutaan!
Heikki Hulkko
Heikki Hulkko Fysioterapeutti Punavuori
Tutustutaan!
Marjut Niemelä
Marjut Niemelä Fysioterapeutti Punavuori
Tutustutaan!
Patrik Pylkkänen
Patrik Pylkkänen Fysioterapeutti Punavuori
Tutustutaan!
Joonas Lahtinen
Joonas Lahtinen Fysioterapeutti (YAMK), Osteopaatti Kamppi, Punavuori, Töölö
Tutustutaan!

Urheilufysioterapiaan voit varata ajan Punavuoren sekä Kampin toimipisteelle.

Punavuoresta löydät osaamista laajasti eri lajien urheilijoiden ja aktiiviliikkujien tueksi.

fi

Kamppi

Kamppi

Lapinlahdenkatu 8, 00180, Helsinki

Yhteystiedot

Punavuori

Punavuori

Bulevardi 54, 00120 Helsinki

Yhteystiedot